Pigwa – co warto o niej wiedzieć i jak ją wykorzystać?
Pigwa to owoc, którego cudowną moc znamy od dawna. Zawiera wiele witamin i minerałów, a do tego zachwyca smakiem. Jak zrobić pigwę w syropie i do czego ją wykorzystać?
Zalety pigwy
Pigwa jest źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, A czy B6. Zawiera również tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor, sód czy potas.
Dzięki swoim właściwościom owoce pigwy pomagają pozbyć się problemów związanych z refluksem, niestrawnością, czy zgagą. Nasiona pigwy pobudzają przemianę materii oraz trawienie. Jest to idealny owoc dla osób, które mają zamiar zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.
Pigwa w syropie jest również idealnym lekarstwem na przeziębienie. Dzięki dużej zawartości witaminy C pigwa wzmacnia układ odpornościowy. Suchy kaszel również można zwalczać syropem z pigwy.
Pigwa jest owocem, który można wykorzystać nie tylko na syrop. Robiąc maseczkę czy krem z pigwy warto zatroszczyć się o swoją cerę. Pigwa jest bogatym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry.
Jak zrobić pigwę w syropie?
Najprostszy przepis na pigwę w syropie to 8 dużych owoców pigwy (jest to około kilogram pigwy) oraz 400 g cukru.
Chcąc zrobić pigwę w syropie trzeba owoce dokładnie umyć, a następnie wydrążyć z gniazd nasiennych oraz pokroić na cieniutkie plastry. Tak przygotowaną pigwę należy przesypać cukrem, a następnie odstawić na 2 – 3 dni. Po tym czasie pigwa puści sok. Umieszczamy ją w czystych, wyparzonych słoiczkach zalewając sokiem, który powstał z owoców. Słoiczki należy starannie wytrzeć, zakręcić oraz zawekować.
Do wekowania należy wykorzystać duży garnek. Na dnie układamy lnianą ściereczkę. Garnek napełniamy wodą do takiej wysokości, by słoik był w wodzie do 3/4 wysokości. Słoiki gotujemy około 20 minut od zagotowania wody. Następnie przekładamy je na szafkę. Okrywamy ręcznikiem bądź kocem i czekamy aż wystygną.
Szybki syrop z pigwy
Mając kilka owoców pigwy warto wykorzystać je na syrop z użyciem miodu. Najlepszy jest miód akacjowy bądź lipowy. Ważne, by miód był płynny. Pokrojoną pigwę umieszczamy w słoikach, zalewamy miodem i wstawiamy do lodówki bez pasteryzacji. Tak przygotowany syrop z pigwy można pić nie dłużej niż tydzień.
Pigwa jest twarda i cierpka. Świetnie sprawdza się w syropach, nalewkach czy galaretkach. Pigwa w syropie do jesiennej herbaty da jej cudowny aromat i smak. Pigwa sprawdza się również jako dżem. Jest często wykorzystywana do mięs i sosów. Warto poznać ten owoc i wprowadzić do swojej jesiennej kuchni, gdyż jest nie tylko smaczny, ale również ma wiele wartości.
Czy warto kupić opakowania jednorazowe?
Jak obniżyć cholesterol?
Dlaczego warto kupić maszynę do lodów?
Co zastosować przy problemach z trawieniem i jelitami?
Orzeźwiająca granita – przysmak z Sycylii
Czy w ciąży można sięgać po kawę rozpuszczalną?