Truskawki nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Wiosna kojarzy nam się z ciepłym słońcem, zazielenionym krajobrazem, kolorowymi kwiatami oraz zapachami, które temu towarzyszą. Wszechotaczające nas odgłosy rozśpiewanych ptaków nastrajają pozytywnie. Późną wiosną pojawiają się też pierwsze owoce, na które chyba każdy czeka z niecierpliwością przez cały rok- truskawki.
Dobrodziejstwo truskawek.
Truskawki mogą poszczycić się nie tylko walorami smakowymi jak i zapachowymi, ale też zdrowotnymi. Mają wpływ na lepsze trawienie a dzięki swym moczopędnym właściwością są polecane przy schorzeniach nerek. Ich kaloryczność jest bardzo niska, a zawarte w truskawkach kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Truskawki mają zdecydowanie więcej witaminy C niż cytrusy takie jak pomarańcza czy cytryna. Są też cennym źródłem żelaza i zapobiegają występowaniu anemii. Duża zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze. Truskawki obniżają cholesterol oraz mogą zmniejszyć ryzyko występowania nowotworów i stanów zapalnych. Trzeba też jednak uważać, gdyż są alergizujące. Dodawane do kosmetyków działają przeciwtrądzikowo, przeciwłupieżowo, łagodzą egzemy lub poparzenia słoneczne.
Surowa czy przetworzona?
Jak wiadomo wszystkie owoce i warzywa najlepiej spożywać w stanie surowym, gdyż w tym stanie mają najwięcej wartości odżywczych. Truskawki są jednak owocami, które bardzo szybko się psują- fermentują i pleśnieją. Do tego są owocami sezonowymi, niedostępnymi w okresie od drugiej połowy lipca do początku maja. Z racji swoich zdrowotnych właściwości oraz walorów smakowych warto zadbać o ich dostępność przez cały rok przetwarzając je, np. robiąc dżemy, kompoty czy syrop truskawkowy bądź zwyczajnie mrożąc.
Truskawki w kuchni.
W kuchni z truskawek można stworzyć wiele, a ich zastosowanie jest bardzo szerokie. W czasie, gdy są dostępne świeże owoce można je komponować z sałatkami, przystawkami, zupami, dodawać do ciasta, deserów czy koktajli (truskawki są świetnym dodatkiem do tzw. smoothie). Oprócz tego truskawki są też idealnym owocem na przetwory takie jak dżemy, kompoty, marmolady, sorbety czy syropy truskawkowe. Każdy z tych przetworów można używać przez cały rok na różne sposoby. Dla przykładu syrop truskawkowy jest świetnym dodatkiem do herbaty czy racuchów za to dżem idealnie nadaje się do ciast lub naleśników. Zamrożone truskawki chociaż tracą na jędrności i wyglądzie, zachowują znaczną część swoich wartości odżywczych. Sposób przetworzenia truskawek zależy już tylko od własnych preferencji smakowych jak i potrzeb.