Niezwykły zwykły burak
SONY DSC
Zwykle nie doceniamy tego, co niepozorne. Taki los też spotkał buraka. Warzywo uprawiane w babilońskich ogrodach, uwielbiane przez starożytnych Rzymian (zdetronizowało uwielbianą kapustę), trafiło do średniowiecznych przyklasztornych ogródków. Z biegiem czasu odkryto nie tylko jego właściwości lecznicze i zdrowotne, ale także, że można z niego pozyskać cukier.
Co daje spożywanie buraka?
Miąższ buraka o pięknym błyszczącym czerwonym kolorze kryje w sobie prawdziwe bogactwo witamin, minerałów, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy. Stąd też ma wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych m.in. wspomaga walkę z odchudzaniem, anemią, wzmacnia odporność organizmu, dlatego powinno się wzbogacić dietę o buraka podczas infekcji wirusowych czy leczenia nowotworów. Jego zalety docenią kobiety przechodzące okres menopauzy, a także osoby, którym doskwiera zespół przewlekłego zmęczenia.
Kiedy najlepiej spożywać buraka i w jakiej formie?
Dietetycy od lat zwracają uwagę, by jeść owoce i warzywa typowe dla danego regionu oraz w tych porach, kiedy nadają się one do spożycia. Buraka można spożywać przez cały rok – odpowiednio przechowywane bulwy długo zachowują jędrność. Ponadto można z nich zrobić doskonałe przetwory i marynaty. Do najczęściej spotykanych potraw z buraka należy zupa gotowana z młodych korzeni i liści buraka, czyli botwina, wywar z buraka na zakwasie, czyli barszcz, carpaccio, czyli sałatka z plasterków buraka w zestawieniu z serami. Do obiadów bardzo często podaje się starte buraki zasmażone z cebulką. Marynaty z tych warzyw, czyli na przykład buraczki w occie, goszczą na stole wielbicieli kwaśno – słodkich przekąsek.
Buraczki w occie – jak zrobić?
Przekąska prosta, szybka do zrobienia, tania i przede wszystkim zdrowa i smaczne. Aby przygotować buraczki w occie, należy umyć 4 – 6 małych bulw. Warzywa należy ugotować do miękkości bez wcześniejszego obierania (w mundurkach), a po ugotowaniu zalać zimną wodą i obrać ze skórki. Małe buraczki w całości należy umieścić w słoiku, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Tak przygotowane buraki następnie należy zalać gorącą zalewą octową (zmieszany 1 litr wody z połową szklanki octu,1 łyżką soli, 1 łyżką cukru) w taki sposób, aby w każdym słoiku znalazło się kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, i liść laurowy. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy przez około 20 minut.
Nieoceniony wprost sok z surowego buraka nie ma konkurencji. Jeśli ktoś nie lubi jednak jego smaku, nie powinien się zrażać, wprowadzić buraka do swojej diety pod innymi postaciami.
Czy warto kupić opakowania jednorazowe?
Jak obniżyć cholesterol?
Dlaczego warto kupić maszynę do lodów?
Co zastosować przy problemach z trawieniem i jelitami?
Orzeźwiająca granita – przysmak z Sycylii
Czy w ciąży można sięgać po kawę rozpuszczalną?