Zimne desery
Lato jest porą roku, podczas której zdecydowanie najczęściej raczymy się zimnymi deserami. Tradycyjnie najczęściej podajemy lody, ale są również inne opcje na zimną słodycz. Dodatkowo wiele z tych smakołyków możemy wykonać bardzo szybko w domu.
Granita
Deser zwany granitą jest doskonale znany w krajach basenu Morza Śródziemnego. Do Europy granita zawędrowała wraz z Arabami. W swojej pierwotnej wersji mieszano sok cytrynowy, cukier oraz śnieg ze zboczy wulkanu Etny. Obecnie mamy zdecydowanie więcej możliwości oraz rzecz jasna nie musimy zdobywać lodu lub śniegu, wędrując po lodowcach. Do wykonania granity potrzebujemy przede wszystkim lodu, syropy do granity oraz blender kielichowy lub granitor. Granitor, jest to specjalne urządzenie, które służy tylko i wyłącznie do sporządzania granity i choć nie jest on bezwzględnie wymagany, to zdecydowanie ułatwia jej wykonanie oraz pozwala przechowywać ją przez dłuższy czas. Wykonanie granity jest banalnie proste. Mieszamy syropy do granity z lodem w blenderze lub granitorze i voila.
Szejk mleczny
Będąc przy deserach płynnych, nie można zapomnieć o szejkach mlecznych. Szejki wykonamy podobnie jak granitę, z tą różnicą, że łączymy mocno schłodzone mleko z lodem oraz mrożonymi owocami. W celu urozmaicenia możemy dodać mocno schłodzone soki owocowe lub syrop do granity. Dzięki temu kupując jeden lub więcej soków do granity, możemy wykorzystać go do wielu zastosowań.
Sorbet
Sorbet jest bezmleczną odmianą lodów, ale przez wielu jest uważany za smaczniejszą ich odmianę oraz zdrowszą. W swojej najczystszej postaci sorbet składa się bowiem z samych owoców, bez żadnych dodatków (w tym cukru). Sorbet bardzo łatwo jest wykonać, co dla wielu również jest jego przewagą w konkurencji do lodów. Wykonanie dobrego sorbetu polega na zmiksowaniu zmrożonych owoców. Jeśli sorbet w postaci bez dodatków jest dla nas faktycznie za mało słodki, wówczas możemy dodać do niego nieco cukru, syropu lub soku owocowego. Jeśli jednak chcielibyśmy, aby sorbet był słodki, a jednocześnie zdrowy możemy zastosować sprytną sztuczkę. Jako bazę do sorbetu warto wykorzystać zamrożone i bardzo dojrzałe banany (takie, których skórka robi się już brązowa). Takie banany mają największą zawartość naturalnego cukru.