Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?
Dzięki branży przetwórstwa owoców i warzyw konsumenci mogą cieszyć się możliwością spożywania owoców i warzyw przez cały rok. To oczywiście także możliwość dostarczania organizmowi wartości odżywczych w naturalny sposób. Warto zatem wiedzieć na czym tak naprawdę polega przetwórstwo owoców i warzyw.
Czym zajmuje się zakład przetwórstwa owoców i warzyw?
Śmiało można powiedzieć, że Przetwórstwo owocowo warzywne to jedna z najważniejszych gałęzi przemysłu spożywczego. Zakłady tego typu zajmują się produkcją różnego rodzaju wyrobów pochodzących z owoców i warzyw. Przykładem takich produktów mogą być choćby kompoty czy dżemy.
Do produkcji swoich wyrobów zakłady przetwórstwa wykorzystują różne owoce i warzywa. Bardzo często wyroby produkowane są z jabłek, truskawek i wiśni. Wśród warzyw wymienić można buraki czy marchew.
Produkty z warzyw
Nad produktami z warzyw warto się zatrzymać na dłużej. Wśród produktów wytwarzanych z warzyw na pewno wymieć można ogórki konserwowe czy sałatki warzywne, które najczęściej sprzedawane są w słoikach. To także sosy, ketchup czy przeciery.
Warto podkreślić, że przetwórstwo owocowo warzywne to także produkty przeznaczone dla dzieci. Wskazać można tu na bardzo popularne pokarmy dla dzieci w słoiczkach. Są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe.
Soki i napoje owocowo-warzywne
Mówiąc o przetworach produkowanych przez zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego, nie można zapomnieć o sokach i nektarach. Te produkowane są zarówno z owoców, jak i warzyw. Oferowane napoje i nektary są bardzo smaczne, a dodatkowo dostarczają wielu witamin. Dlatego mogą stanowić składnik codziennej diety.
Na rynku dostępne są dwa rodzaje napojów oferowanych przez zakłady przetwórstwa owoców i warzyw. Są to napoje z krótkim i długim terminem ważności. W tym pierwszym przypadku nowa o napojach, które ważne są jedynie przez jedną dobę.