Kudzu życie bez nikotyny i alkoholu
Kudzu to roślina strączkowa, która występuje w Azji (głównie w Chinach i Japonii). Ze względu na wysoką zawartość skrobi bulwiasty korzeń rośliny jest tradycyjnie stosowany w różnych potrawach kuchni azjatyckiej, takich jak makarony i zupy, a skrobia z kudzu jest używana głównie do zagęszczania zup i sosów. Jednak kudzu zajmuje również niezwykle ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jest stosowany w celu leczenia i łagodzenia wielu objawów chorobowych.
Kudzu korzeń – duża zawartość cennych izoflawonów
Kudzu korzeń zawiera wiele wtórnych substancji roślinnych, które między innymi chronią komórki roślinne przed patogenami i organizmami pasożytniczymi.
Wśród izoflawonów w kudzu, dwie substancje – daidzyna i daidzeina – odgrywają znaczącą rolę.
W ostatnim czasie przeprowadzono szeroko zakrojone badania zarówno w Azji, jak i w USA, nad działaniem kudzu w proszku i w tabletkach, z których część przyniosła zadziwiające rezultaty. Przede wszystkim naukowcy odkryli, że izoflawony z kudzu znacznie zmniejszają ochotę na alkohol i nikotynę, dlatego mogą być bardzo pomocne w wychodzeniu z nałogu.
Ten efekt kudzu można przypisać skutecznemu tłumieniu niektórych enzymów.
Kudzu łagodzi objawy odstawienia nikotyny i alkoholu
Wyniki badań w rzeczywistości nie dostarczają nowego wglądu w działanie tej rośliny. Kudzu w proszku było już od stuleci używane w tradycyjnej medycynie chińskiej do tłumienia i łagodzenia objawów odstawienia alkoholu i nikotyny.Oprócz tłumienia różnych enzymów, izoflawony w kudzu powodują również zwiększone uwalnianie endorfin, co zdaniem wielu chińskich lekarzy może znacznie złagodzić objawy odstawienne. Również w najnowszych badaniach udowodniono, że zarówno kudzu w proszku, jaki i tabletki powodują wzrost poziomu endorfin we krwi.W rezultacie badane osoby odczuwały znaczną ulgę po odstawieniu alkoholu i nikotyny, przy jednoczesnym braku uciążliwych skutków ubocznych, jak to ma często miejsce w przypadku innych preparatów.
Kudzu proszek i tabletki obniżają również poziom cukru we krwi
Kolejnym niesamowitym efektem działania kudzu jest udowodnione działanie na obniżenie poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi. Ponadto wielu chińskich lekarzy, którzy tradycyjnie stosują kudzu korzeń i kudzu proszek jako element szerokiej gamy metod terapii, twierdzi, że kudzu ma doskonały wpływ na żołądek i funkcje śledziony. Kudzu w proszku jest również stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek przeciwskurczowy, a także do szybkiego obniżenia gorączki i zatrzymania biegunki.