Orzeźwiająca granita – przysmak z Sycylii
Włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Warto jednak pamiętać, że smaki Włoch to nie tylko pizza i makarony. Coraz większą popularność zyskuje sycylijska granita, która jest świetnym sposobem na letnie orzeźwienie.
Granita a sorbet
Granita często mylona jest z innym lodowym przysmakiem – sorbetem. Sorbet jest owocowym deserem o jednolitej i aksamitnej konsystencji. Z kolei granita to przysmak o wyraźniej strukturze, który powstaje na bazie owoców, warzyw, a nawet kawy.
Granita jest deserem, który zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Jest ona uznawana za największą konkurencję dla tradycyjnych lodów i sorbetów. Jak przygotować ten pyszny przysmak i czy uda mu się zdetronizować lody?
Jak przyrządzić granitę
Granitę można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z głównych składników jest syrop bazowy. Można go przyrządzić na bazie wody i zwykłego cukru lub kupić gotowy w sklepie.
Główny składnik deseru to sprawa indywidualna. Może to być ulubione warzywo, owoc lub kawa. Największą popularnością cieszy się jednak granita w formie truskawkowej.
Oczyszczone truskawki należy zmiksować ze słodkim syropem, kilkoma kroplami soku z cytryny i listkami mięty. Konsystencja granity nie powinna być jednolita. Całość przekładamy do pojemnika, który nadaje się do mrożenia. Deser mrozimy przez około pięć godzin pamiętają, aby co jakiś czas go mieszać.
Sycylijska granita na śniadanie
Granita w wersji warzywnej jest bardzo popularnym daniem, zwłaszcza wśród Sycylijczyków, którzy często serwują je na śniadanie. Do przygotowania warzywnej granity wykorzystują wtedy ogórki lub pomidory.
Warzyna granita jest świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Oczywiste jest, że podczas prażących upałów, apetyt nikomu nie dopisuje. Granita jest zatem idealnym daniem, które nie tylko orzeźwia, ale także odżywia. Osoby, które nie boją się eksperymentów kulinarnych, mogą wypróbować swoje własne kombinacje z użyciem różnych warzyw i owoców.