Czym jest granita?
Latem podczas upałów poszukujemy różnych sposobów na ochłodę. Oczywiście w ruch idą zimne napoje czy lody. Tymczasem są także inne smakołyki, którymi można się ochłodzić. Należy do nich na przykład granita. Co to takiego, czym się różni od sorbetu i jak się ją robi?
Czym jest granita?
Jest to tradycyjny mrożony deser sycylijski, przygotowywany na bazie kawy lub soków owocowych. Składnikami oryginalnego deseru są: woda, sok z cytryny i cukier. Jednak granita stała się już popularna na całym świecie, a do jej przygotowywania używane są syropy do granity o różnych smakach. Charakterystyczna dla tego deseru jest jego ziarnista konsystencja i stąd właśnie jego nazwa, gdyż włoskie słowo „granire” oznacza „formować ziarna”. We Włoszech deser jedzony jest ze słodką bułeczką, zwaną „briosi”.
Różnice między granitą a sorbetem
Granita bywa dość często mylona z sorbetem. Owszem, jeśli chodzi o skład i smak, jest podobna. Różni ją jednak od sorbetu ta specyficzna, ziarnista konsystencja. Sorbet jest całkowicie gładki. Poza tym, mimo podobnego składu, jest również różnica w przygotowaniu obu deserów. Sorbet po przygotowaniu wkładamy do zamrażarki i czekamy kilka godzin na zamrożenie. Granitę natomiast trzeba co chwilę mieszać. No i do przygotowania sorbetu nie jest potrzebny granitor.
Jak przygotować granitę?
Przygotowanie granity nie jest trudne, ale wymaga posiadania specjalnego urządzenia, zwanego granitorem, które mrozi ją, jednocześnie zapewniając tę ziarnistą konsystencję. Do przygotowania granity wystarczy woda, cukier oraz owoce lub sok owocowy. Ewentualnie można kupić gotowe syropy do granity w różnych smakach. Najpierw trzeba przygotować syrop z wody i cukru, a następnie po ostudzeniu dodać owoce i zmiksować albo wlać sok. Zamiast owoców czy soków można użyć kawy, ewentualnie coli. Istnieje wiele ciekawych wersji granity, nawet taka dla dorosłych, z dodatkiem alkoholu. W domowych warunkach granitę można zamrażać w zwykłej zamrażarce, jednak trzeba pamiętać o tym, by co chwilę ją mieszać dla uzyskania ziarnistej konsystencji. Typowo jednak granitę przygotowuje się z gotowych syropów w granitorze, który właśnie jednocześnie schładza i miesza, nadając deserowi ziarnistość.