Podstawowe informacje o grenadynie
Grenadyna jest niczym innym jak syropem, który wykorzystuje się jako dodatek do drinków. To jeden z najpopularniejszych produktów tego rodzaju zaraz po powszechnym i znanym chyba wszystkim syropie cukrowym. Warto zatem poznać właściwości grenadyny oraz jej wykorzystanie, ponieważ może okazać się, że będzie ona ulubionym domowym syropem.
Czym jest grenadyna?
Jak było już wspomniane na początku, grenadyna jest syropem. Tworzy się go, łącząc owoce granatu z cukrem. Jak więc łatwo się domyśleć, taki syrop jest dosyć słodki przez wszystkie składniki, które się używa (owoce i cukier). Dlatego bowiem wykorzystuje się go zwykle jako dodatek do napojów, drinków czy deserów.
Jeśli nie ma się ochoty na zrobienie samemu syropu z granatu, to można zakupić już gotowy produkt w sklepie spożywczym. Warto jednak sprawdzać dokładnie skład syropu. Czasami potrafią one posiadać większą ilość innych owoców niż samego granatu, dlatego trzeba zwracać na to uwagę i zakupić produkt, który będzie składał się głównie z tego egzotycznego owocu.
Do czego najlepiej zastosować grenadynę?
Jednym ze sposobów na smaczny napój jest połączenie syropu z granatu z wodą. Będzie to na pewno orzeźwiający płyn na gorące, letnie dni. Bez przeszkód można stosować go jako dodatek do herbaty jako alternatywa do tradycyjnego cukru.
Jest kilka bardzo popularnych drinków w barach, do których przygotowania potrzebny jest syrop z owoców granatu. To między innymi takie napoje alkoholowe, jak Planter’s Punch czy Tequila Sunrise.
Przygotowanie własnego syropu z granatu
Warto samemu przygotować grenadynę, ponieważ będzie się miało pewność, że posiada się pełnowartościowy syrop bez dodatków ulepszaczy. Kupowanie gotowego syropu w sklepie może okazać się, paradoksalnie, małą zawartością owoców granatu w samej grenadynie.
Przygotowanie własnego syropu jest jednak bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w świeże owoce granatu i wycisnąć z nich sok. Następnie połączyć z odpowiednią ilością cukru (w zależności od tego, jak słodki syrop chce się uzyskać). Wszystko następnie gotować, aby cukier się rozpuścił, a konsystencja syropu zrobiła się gęściejsza. Do smaku można dolać trochę soku z cytryny, który sprawi, że syrop będzie mniej cierpki.
Syrop grenadynę znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.