Praktyczne porady dla użytkowników sokowirówek
Sokowirówka to naprawdę świetny sprzęt, który na pewno szybko wejdzie w rolę jednego z twoich ulubionych urządzeń kuchennych. Aby jednak wyciągnąć maksimum jego możliwości, musisz nauczyć się go prawidłowo używać. Poniższe praktyczne triki na pewno ci w tym pomogą.
Jakie owoce i warzywa warto kupować?
Przede wszystkim te sezonowe. Nie kupuj więc truskawek zimą, a dyni latem czy wiosną. Takie owoce, które kupujesz w niestandardowych dla nich porach roku, docierają do Polski zza granicy, tak więc muszą przebyć długą drogę, zanim trafią na półki – wskutek tego mogą utracić nawet połowę występujących w nich wartości odżywczych, a także swój wyjątkowy smak i aromat.
Staraj się wybierać też takie produkty, które będą wyglądać najbardziej naturalnie. Idealnie krągły kształt jabłka nie jest wcale dobrym znakiem. Naturalne owoce i warzywa najczęściej są właśnie nieforemne i totalnie niedoskonałe, ale za to przecudownie pachną, dlatego możesz je poznać po wyrazistym aromacie.
Jak przygotować produkty do obróbki?
Zanim jeszcze włączysz swoją sokowirówkę i zaczniesz wrzucać do niej poszczególne produkty, odpowiednio je do tego przygotuj. Usuń części niejadalne, czyli np. skórkę bądź pestki i nasiona. Owoce staraj się również rozkrajać, aby patrzeć, czy przypadkiem nie są one spleśniałe w środku – w takim wypadku musiałbyś od razu je wyrzucić.
Jeżeli twoja sokowirówka nie ma zbyt dużego otworu, jeszcze przed wyciśnięciem soku powinieneś pokroić owoce i warzywa na mniejsze kawałeczki. Pomoże ci w tym specjalna krajalnica. Z jej pomocą w ciągu paru sekund podzielisz każdy owoc na kilka równych części.
Dodatkowe porady
Do sokowirówki zawsze najlepiej wrzucać świeże produkty. Im dłużej przechowujesz je na tacce lub w misce, tym większe są straty ich wartości odżywczych. Leżakujące całymi dniami owoce i warzywa zaczynają też wysychać, przez co z czasem występuje w nich coraz mniej najsmaczniejszego soku.
Sok pij bezpośrednio po jego wyciśnięciu, gdyż to wtedy okaże się on dla ciebie najzdrowszy. No i pamiętaj, że to normalne, iż nigdy nie będzie on wyglądać tak samo jak napój ze sklepu. Sklepowe soki są bowiem specjalnie barwione, co jest tak naprawdę ich minusem, bo dodawane do nich barwniki bywają dla organizmu szkodliwe.
Sokowirówkę gastronomiczaną znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.