Sous vide – potrawy z worka
Samodzielne przygotowywanie sobie posiłków jest niezmiernie ważne, zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy kontrolować ilość spożywanych kalorii, mikro i makroelementów, a także być świadomymi ile spożywamy białka, węglowodanów, tłuszczów czy błonnika. Świadoma dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego działania całego organizmu, naszego zdrowia oraz samopoczucia i bycia w tak zwanej formie.
Sous vide – na czym to polega?
Nazwa pochodzi z francuskiego, a mianowicie oznacza to dosłownie bycie w próżni. Jest to nowatorska metoda gotowania potraw, gdzie składniki są szczelnie zamknięte w plastikowej torebce próżniowej. Następnie umieszcza się taką torebkę w kąpieli wodnej lub parowe w ściśle określonej temperaturze, która ma być niższa od tradycyjnego gotowania we wrzącej wodzie.
Ta metoda ma na celu długą obróbkę mięsa, które zachowuje więcej smaku, witamin i wartości odżywczych. Przez to, że jest ono „zamknięte” w worku – te elementy nie mają gdzie uciec i wszystko co najlepsze zostaje w środku mięsa.
Krótka historia sous vide
Pierwsze opisanie tej metody nastąpiło pod koniec XVIII wieku przez Benjamina Thompsona, który był amerykańskim wynalazcą, fizykiem. Nie zyskała ona jednak wtedy dużej popularności. Została ona ponownie odkryta i wprowadzona przez amerykańskich i francuskich inżynierów w połowie lat 60. XX w. Ich głównym celem była przemysłowa konserwacja żywności – tak aby dłużej była zdatna do jedzenia.
Na popularności zyskała dopiero pod koniec XX wieku. Została spopularyzowana przez Georges’a Pralusa w latach 70. XX w. restauracji braci Pierre i Michela Troisgros w Roanne. Do dzisiaj jest bardzo popularną i cenioną metodą obróbki jedzenia w restauracjach.
Metoda dla cierpliwych
Nie da się ukryć, że ta metoda nie sprawdzi się dla wszystkich, jest ona dość wymagająca i zabiera naprawdę sporo czasu. Trzeba też dokładnie pilnować temperatury, ponieważ każdy rodzaj mięsa powinno traktować inną. Dla przykładu do 70 stopni, a ryby tylko do 60.
Czas gotowania może trwać od 1 do 7 godzin, ale niektóre potrawy gotujemy nawet do 48 godzin. W założeniach tej metody gotowania chodzi o to, aby gotować mięso czy warzywa równomiernie, dzięki czemu wnętrze jest idealnie ugotowane, a zewnętrze warstwy nie są przegotowane.
Urządzenia do gotowania sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.