Smaczne krówki cukierki
Krówki, to jedne ze smaczniejszych cukierków dzieciństwa, które idealnie pobudzają kubki smakowe u każdego łasucha uwielbiającego mleczne słodycze. Bardzo często po przegryzieniu krówek lub ich przełamaniu mamy ciągnącą się masę mleczną, przyklejającą się do zębów podczas jedzenia. Taki stan krówek jest zauważalny przede wszystkim w świeżych cukierkach, ponieważ z biegiem czasu stają się twardsze, bardziej scukrzone, ale równie pyszne.
Krówka cukierek są to pyszne cukierki mleczne, nazywane bardzo często ciągutkami lub pomadami mlecznymi. Są bardzo słodkie cukierki, o posmaku mleczno – karmelowym. Cukierki krówki są produkowane przez wiele firm na rynku gospodarczym i wyrabiane bardzo często w tradycyjny sposób. Krówki są niezwykle atrakcyjnym przysmakiem w formie promocji przedsiębiorstw i poczęstunku potencjalnych klientów firmy. To nie tylko krówka cukierek uwielbiana przez najmłodszych, ale również słodycz, której nie odmówi żadna osoba dorosła. Dlatego też krówki są idealnym nośnikiem logo firm i bardzo często wybierane w sklepach w formie słodkich pyszności.
Jak powstają cukierki krówki?
Zastanawiając się nad tym, jak powstają prawdziwe cukierki krówki można się domyślić, że do ich produkcji będzie wykorzystywane kilka produktów spożywczych, a mianowicie mleko, masło oraz cukier. Proporcje tych produktów do wytworzenia krówek są znane bardzo dobrze producentom, którzy od lat dostarczają nam przepysznych przekąsek. Cukierków krówek można zjeść dużo i można się nimi przesłodzić. Jednak jest to słodycz formie krówki cukierek, którą uwielbiamy i bezgranicznie kochamy. Krówki są różnych wielkości. Mamy zarówno standardowe krówki cukierki zawijane w papierki, jak również większe wersje krówkowych cukierków – batoników, dla większych smakoszy, którzy zamiast czekolady wolą słodką, mleczną przekąskę dodającą mnóstwa energii.
Krówki a masa krówkowa – do czego jest wykorzystywana?
Cukierki tj. krówka cukierek, to jednak nie koniec smakołyków w tym obszarze mlecznych przysmaków. Ponieważ masa krówkowa wykorzystywana jest bowiem do wykonania masy kajmakowej, którą polewane są na Wielkanoc tradycyjne mazurki. Masy krówkowe można odnaleźć w sklepach zamknięte w puszkach, jakie mogą być poddawane obróbce cieplnej (są gotowane przed użyciem przez około trzy godziny) lub są dostarczane gotowe w opakowaniach o różnych smakach. Mamy masę krówkową klasyczną, jak również masy smakowe:
– masę krówkową orzechową,
– masę krówkową kakaową,
– masę krówkową adwokatową.