Patelnie ze stali nierdzewnej – użytkowanie i zalety
Dobra patelnia to gwarancja udanego gotowania pozbawionego stresu i zmarnowanych produktów. Patelnie ze stali nierdzewnej od lat cieszą się popularnością. Wykonane ze stopu węgla, chromu i niklu są praktycznie niezniszczalne i uniwersalne.
Patelnia ze stali nierdzewnej w Twojej kuchni
Osoby, które po raz pierwszy kupują patelnię ze stali nierdzewnej muszą wpierw poznać sam produkt, który do łatwych nie należy. Ta pierwsza informacja nie oznacza bynajmniej, że tego rodzaju patelnie nie są warte swojej ceny – wprost przeciwnie. W praktyce posiadają one mnóstwo zalet – od wiekowej trwałości i odporności, po łatwość w konserwacji i przyjemność gotowania. Używanie patelni wykonanych ze stali nierdzewnej wymaga pewnej dozy cierpliwości. Początkowo patelnie tego rodzaju wymagają specjalnego traktowania. Na szczęście ten okres nie trwa dłużej niż 2 miesiące przy średnim użytkowaniu. Patelnia musi się dobrze wygrzać, dostosować do kuchenki. Przy pierwszych kulinarnych przygodach nie należy jej jednak mocno przegrzewać – w przeciwnym razie patelni odpłaci się nam daniem przywartym do dna. Dobrymi towarzyszami dla patelni stalowych są: oliwa z oliwek, masło klarowane i inne tłuszcze wysokotemperaturowe. Możemy być natomiast spokojni o kwestię utrzymania naszej patelni w czystości. W tym przypadku praktycznie nie ma żadnych ograniczeń – możemy ją myć w zmywarce, jak również ręcznie wykorzystując mleczko, płyny, a nawet gąbki druciane.
Zalety patelni ze stali nierdzewnej
Pośród wielu zalet, które po części już wymieniliśmy, patelnie ze stali nierdzewnej są idealnymi do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek – w tym indukcyjnych. Trwałość materiału powoduje, że ich jakość użytkowania zawsze jest na najwyższym poziomie. Patelnie ze stali nierdzewnej pozwalają na przygotowywanie potraw w szerokim zakresie temperatur – także w piekarniku, jeśli wybrano model z rączką dostosowaną do wysokich temperatur. Do mieszania dań można używać każdego rodzaju łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni patelni – wyjątkiem są tutaj patelnie stalowe z powłoką non-stic. W przypadku, w którym patelnia została dodatkowo pokryta tego rodzaju powłoką bezwzględnie należy stosować się do zaleceń producenta.
Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl