Jak działają wsadowe piece piekarnicze?
Wsadowe piece piekarnicze cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego też warto dowiedzieć się o nich nieco więcej. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla tych osób, które chcą dowiedzieć się, czym różni się piec wsadowy rurowy od pieców termoolejowych i elektrycznych.
Piece wsadowe rurowe – co warto wiedzieć?
Jeżeli chodzi o rurowe piece piekarnicze, to ich wsad rurowy opiera się na rurach Perkinsa. Mowa tutaj oczywiście o zwykłych rurach stalowych, które w 30% wypełnione są wodą destylowaną. Temperatura w komorze wypiekowej rośnie zawsze wtedy, gdy w rurach wytwarzana jest para wodna.
Rury, w których krąży para wodna są narażone na pęknięcia, dlatego też muszą być wykonane z wysokiej jakości materiałów. Większość renomowanych producentów stawia na wysokogatunkową stal, która może pochwalić się dużą wytrzymałością.
Jak działają piece wsadowe termoolejowe?
W piecach wsadowych termoolejowych jak sama nazwa wskazuje głównym czynnikiem rozprowadzającym ciepło jest oczywiście olej. Termoolejowe piece piekarnicze wykorzystywane są przede wszystkim przez większe piekarnie, które zaopatrują pobliskie sklepy jedynie w określony rodzaj pieczywa. Największą wadą piecyków tego typu jest przede wszystkim to, że kocioł grzewczy zajmuje sporo miejsca, dlatego też małe piekarnie omijają go szerokim łukiem.
Osoby, które planują zakup pieców wsadowych termoolejowych powinny zwrócić szczególną uwagę na pompy przepuszczające olej, ponieważ to właśnie ten element najczęściej ulega awarii. Zagrożenie stanowią także wycieki z baterii olejowych, które znajdują się w komorach wypiekowych.
Jak działają piece wsadowe elektryczne?
W piecach elektrycznych system grzewczy opiera się na grzałkach metalowych albo ceramicznych. Grzałki te odpowiedzialne są za ogrzewanie wytwornicy pary. Największą zaletą pieców elektrycznych jest to, że umożliwiają one swobodną regulację poszczególnych komór wypiekowych. W niektórych modelach można oddzielnie regulować temperaturę na dole i górze komory.
Dla wielu piekarni największą zaletą pieców elektrycznych będzie jednak to, że zajmują one niewiele przestrzeni i co najważniejsze są łatwe w serwisowaniu. Warto postawić piec w takim miejscu, aby serwisanci mieli bezproblemowy dostęp do grzałek i sterownika.
Piece piekarnicze dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl