Małe i duże podgrzewacze do potraw
Podgrzewacze do potraw najbardziej przydają się w małej i dużej gastronomii. To właśnie odpowiedni podgrzewacz do potraw sprawi, że potrawy przez długi czas będą ciepłe a przy tym nie zmienią swojego smaku, koloru ani się nie przypalą. Z podgrzewacza do potraw na pewno będzie też zadowolona gospodyni, w której domu bardzo często odbywają się imprezy.
Jak działa podgrzewacz do potraw?
Mały i domowy podgrzewacz do potraw to na ogół garnuszek lub talerz oparty na stelażu osadzonym nad tea lightem. Taki intymny podgrzewacz do potraw potrafi dobrze podgrzać małą ilość danej potrawy. Podgrzewacz profesjonalny do potraw to urządzenie elektryczne lub działające na specjalny rodzaj paliwa. Urządzenie takie ma zamykaną klapę i podgrzewa potrawy absolutnie im nie szkodząc. Profesjonalne i gastronomiczne podgrzewacze do potraw mają różne kształty i przez bardzo długi czas potrafią podtrzymywać odpowiednią temperaturę dla danej potrawy.
Jak zbudowany jest podgrzewacz?
Budowa każdego podgrzewacza jest bardzo prosta. Te gastronomiczne urządzenia zanurzone są wodzie, która jest niewidoczna, a która musi być czysta i co jakiś czas wymieniana. Podgrzana woda do temperatury 90 stopni cały czas utrzymuje potrawy w odpowiedniej temperaturze. Podgrzewacze do zup czy sosów działają trochę inaczej, tam najważniejsza jest grzałka i termostat. W tym wypadku odpowiednia izolacja zapewnia mniejsze zużycie energii. Istnieją jeszcze podgrzewacze do serwowania napojów czy płynów całkowicie płynnych. Takie podgrzewacze serwują napoje poprzez odpowiednie kraniki. Wszystkie części podgrzewaczy, które mają bezpośredni kontakt z żywnością wykonane są ze stali kwasoodpornej. Inne części z tworzywa sztucznego. Podgrzewacze mają prostą konstrukcję i w każdej chwili można je łatwo zdemontować i umyć. Przez to są to urządzenia, które można łatwo utrzymać w czystości.
Rodzaje podgrzewaczy
Wśród podgrzewaczy do potraw wyróżnia się następujące egzemplarze:
– urządzenia na prąd i na paliwo,
– urządzenia, które podgrzewają potrawy specjalnymi lampami,
– podgrzewacze, w których potrawy są podgrzewane świeczkami.Dodatkowo podgrzewacze są inne w swoim kształcie i formacie na potrawy stałe i inne na potrawy płynne i półpłynne.
,
Podgrzewacze do potraw dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl