Jak przygotować obiad w stylu babci?
Nic nie może równać się z domową kuchnią. Wiele osób odwiedza często restauracje, knajpki, aby zjeść jakieś ciekawe nowe dania. Jednak dla większości to smak kuchni babci czy mamy jest po prostu najlepszy. Warto wracać do przepisów, jakie tworzyło starsze pokolenie. Starsze panie od zawsze przyrządzają na przykład domowe przetwory, do których przygotowywania – co ciekawe – chętnie powraca również młodsze pokolenie.
Jak przygotować obiad w stylu babci?
Wiele dorosłych osób nie może, niestety, poszczycić się faktem, że nadal posiada dziadków. Pozostają im jedynie wspomnienia i – w najlepszym przypadku – notatnik z przepisami babci. Warto co jakiś czas spróbować odtworzyć jej kulinarne pomysły – faworki, szare kluchy, tarty chrzan czy domowe buraczki. Z pewnością będzie to wspaniałe wspomnienie dla całej rodziny. Wiele babć robi dania, nie korzystając z żadnego przepisu. Jeśli ma się okazję, warto podpatrzyć i zapamiętać kolejne kroki wykonywania jakiejś potrawy przez babcię.
Dlaczego warto robić domowe przetwory?
Z pewnością w notesie z przepisami babci znajdzie się sporo przepisów na domowe przetwory. Starsze pokolenia nie wyobrażały sobie lata, bez wekowania czy peklowania. W czerwcu robiły przetwory z truskawek, lipiec należał do konfitury z malin, a jesienią zamykało się w słoikach śliwki lub gruszki. Koniec lata to również marynuje się wiele warzyw. Można zrobić przetwory z pomidorów, papryki czy ogórków. Jesienią w kuchniach królują również marynowane grzyby.
Jak przygotować tarty chrzan?
Doskonałym dodatkiem do domowego obiadu może być tart chrzan. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy obrać korzeń chrzanu, zetrzeć na tarce i wszystko wymieszać z zagotowanym wywarem z wody i cytryny. Dodatki do tego przysmaku są dowolne. Do tartego chrzanu dodać można na przykład śmietankę czy sok z buraka. Wszystko to będzie świetnie komponować się smakowo. Przysmak najlepiej spożyć od razu, chociaż można go również pasteryzować w słoiku i przechowywać w domowej spiżarni. Na pewno domowej roboty chrzan smakuje sto razy lepiej niż ten, który można kupić w sklepie. Chociażby dlatego warto przygotować kilka słoiczków tego przetworu na zimę.
Do jakich dań używać tartego chrzanu?
Chrzan jest dość specyficzną rośliną, której smak nie będzie odpowiadać każdemu. Jest on intensywny, potrafi wywołać łzy w oczach i przeczyścić nos. Jednak odrobina chrzanu świetnie komponuje się z żurkiem, białą kiełbasą czy pieczonym w piekarniku schabem. Dużo osób używa chrzan po prostu na kanapki z szynką.