Jakie urządzenia do gotowania sous vide?
Kuchnia sous vide wywodzi się z Francji, gdzie zyskała popularność w latach 70. Początkowo zajmowali się nią jedynie profesjonaliści, dziś sprzęty do przygotowywania potraw sous vide są dostępne w sklepach gastronomicznych dla wszystkich. W jakie warto się zaopatrzyć, chcąc poeksperymentować w kuchni?
Na czym polega gotowanie metodą sous vide?
Termin sous vide wywodzi się od francuskiego „w próżni”. Ta metoda oznacza gotowanie w specjalnym, próżniowym woreczku, dzięki czemu mięso czy warzywa gotują się we własnych sokach. W ten sposób nie tracą witamin, a także mają bardziej intensywny, przyjemny aromat. Potrawy nie wymagają mocnego przyprawiania, by były bardzo aromatyczne. Ta metoda gotowania sprawia także, że jedzenie jest dłużej świeże. Potrawy można więc bezpiecznie przechowywać, nie ryzykując, że się zepsują albo że ich smak przestanie być tak przyjemny jak w pierwszym dniu po przygotowaniu.
Urządzenia do gotowania sous vide – co będzie potrzebne?
Żeby gotować metodą sous vide, trzeba zaopatrzyć się w podstawowy sprzęt. Niezbędna będzie zgrzewarka, która pozwoli umieścić żywność w hermetycznej folii, przygotowując ją do gotowania sous vide. Druga kwestia do urządzenie do gotowania. Najwygodniejsze są specjalne wanienki, które wyglądem przypominają multicooker. Zapakowaną próżniowo żywność umieszczania się w środku, ustawiając dopasowany do typu produktu czas, i czekając na jego ugotowanie. Inna opcja to cyrkulator, który umieszcza się w dowolnym naczyniu, nawet tradycyjnym garnku, by przygotować jedzenie techniką próżniową. To doskonałe rozwiązanie zwłaszcza na początek przygody z gotowaniem sous vide.
Gdzie kupić urządzenia do gotowania sous vide?
Poszukując sprzętu do gotowania sous vide, najlepiej zajrzeć do profesjonalnych sklepów gastronomicznych. Te oferują zarówno proste cyrkulatory, jak i różnej wielkości urządzenia wielofunkcyjne. Na miejscu można liczyć też na poradę doświadczonej obsługi, która doradzi, jaki sprzęt wybrać oraz pokaże, jak go obsługiwać, by potrawy były smaczne i aromatyczne. Warto stawiać na sprawdzone, cieszące się dobrą opinią marki, by sprzęt był precyzyjny, intuicyjny oraz łatwy w obsłudze, by przygotowanie w nim potrawy zachwycały smakiem.
Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.